Nie ma nic złego w tym, że lubimy jeść smacznie i słodko. To normalne smaki, które lubi każdy człowiek, jednak jak zawsze – co za dużo to niezdrowo. Chcąc nieco ograniczyć cukier w naszych posiłkach, powinniśmy sięgnąć po produkty, które mają go dużo mniej, a przy tym zastępują go u siebie witaminami i minerałami korzystnymi dla naszego organizmu. Zamiast słodkich przekąsek takich jak ciastka i czekolada, wybierzemy owoce i bakalie. W prosty sposób możemy również przyrządzić słodycze w domu, korzystając z takich produktów jak kakao 100%, ksylitol czyli naturalny cukier brzozowy, odtłuszczone mleko oraz mąka razowa czy kokosowa. Zapewniamy, że wypieki, które z nich przygotujecie będą równie pyszne co te, które kuszą nas ze sklepowych półek. Różnica będzie jednak nie tylko w jakości, ale także w ilości niezdrowych produktów. Warto spędzić czasem w kuchni więcej czasu, aby zadbać o swoje zdrowie i podniebienie. Można jeść smacznie i zdrowo każdego dnia, trzeba tylko chcieć i odpowiednio się do tego zmotywować. Reszta przyjdzie już sama.