Wielu osobom zdrowe gotowanie kojarzy się z potrawami pozbawionymi smaku. Kierując się zasadami prawidłowego żywienia, należy przecież wykluczyć z menu dania gotowe, a także mocno ograniczyć sól. Nie oznacza to jednak, że osoby chcące odżywiać się zdrowo powinny spożywać dania bez przypraw. Sól warto zastąpić ziołami lub wybranymi przyprawami, na czym zyska nie tylko zdrowie, ale również figura. Walce z nadprogramowymi kilogramami sprzyjają przede wszystkim papryczki chili, które dodatkowo poprawiają nastrój. W postaci suszonej można dodawać je nie tylko do potraw. Chili podnosi walory smakowe takich napojów jak kawa, czekolada lub kakao. Osoby, którym zależy na przyspieszeniu trawienia, powinny sięgać po gałkę muszkatołową oraz imbir, który aktywuje spalanie tłuszczu. Chociaż wyjątkowo dobrze smakuje jako dodatek do sałatek warzywnych, nic nie stoi na przeszkodzie, aby doprawić nim deser czy napój. Dzięki przyprawom pełnym aromatu każde danie nabierze ciekawego smaku, nawet jeśli przygotowane jest w wersji dietetycznej.